Terwijl de klanten genieten van een welverdiende deconnectie, update ik graag overeenkomsten, voorwaarden en policies voor hen. De prioriteit van mijn kantoor blijft een goede klantenrelatie met diepgaand vertrouwen. Ik ben dankbaar om elke dag te kunnen samenwerken met fantastische ondernemers.

Een update, wijzigingen, knutselen aan de clausules, is dat wel nodig?

Een geregelde update van de juridische documenten is een noodzaak; digitalisering, veranderende wetgeving, nieuwe definities en artikelen. Het hoort er nu eenmaal bij. Op 1 juni trad de nieuwe consumentenwet in werking. Dit zorgt voor een groot aantal wijzigingen inzake de koop van digitale inhoud en diensten.

Nieuwe informatieplichten, een nieuw herroepingsrecht, strengere conformiteitsvereisten ( informatie en instructies, duurzaamheid, beveiliging, beschikbaarheid van updates (zonder verplichting tot installatie), … Het zijn allemaal zaken waar je als onderneming rekening mee moeten houden.

Eén van die wijzigingen is de garantieplicht en de bewijslast die daaraan verbonden is. De verkoper dient dan over te gaan tot herstel of vervanging of een vergoeding.

Vroeger:

Voor deze wetgeving was er een garantieperiode van 2 jaar waarbij de consument het voordeel had van een omkering van de bewijslast gedurende de eerste 6 maanden.

Dit verandert nu:

Fysieke goederen = 2 jaar wettelijke garantie met een omkering van de bewijslast gedurende de hele periode.
Uitzondering op de regel: tweedehandsgoederen met een contractueel verkorte garantietermijn van 1 jaar.

Digitale inhoud en diensten = twee jaar wettelijke garantie gekoppeld aan een omkering van de bewijslast gedurende het eerste jaar. Tijdens dat jaar is het aan de handelaar om het bewijs te leveren dat het gebrek ontstaan is door een fout of een bepaald gebruik van de consument.

De consument moet de verkoper op de hoogte brengen van het conformiteitsgebrek binnen de twee maanden vanaf de dag waarop de consument het gebrek heeft vastgesteld. Deze wettelijke garantie zorgt voor kosteloze remedies en staat naast de Commerciële garantie.

Een klein voorbeeld van ingrijpende wijzigingen in het e-commerce landschap.

Wil u graag een update van uw overeenkomsten, een nazicht of redactie hiervan,

Contacteer me dan gerust,

Fijne vakantie!

Jents