Voorbij de hype?

Je kon er bijna niet omheen, sinds 2020 worden we om de oren geslagen met NFT’s, cryptocurrency en blockchain.

Van Paris Hilton, Gary Vee, Disney, Adidas, Snoop Dog tot Sotheby’s allemaal kennen ze hun plaatsje in de NFT Wereld en stellen ze in de Metaverse hun werken tentoon. Zal de waarde van de NFT’s dalen, wellicht, maar we zien een hele snelle adaptatie aan toch wel een ingrijpende technologie.

Korte samenvattende recap:

NFT: Non Fungible Token : Je wordt ‘eigenaar’ door een certificaat van een meestal digitaal voorwerp (bijvoorbeeld een afbeelding, kunst, een tweet, de overwinning van Wout van Aert, lidmaatschap van een groep, digitale grond in de metaverse,…) Je wallet (waarmee je je gaat identificeren) wordt gekoppeld aan de blockchain via een smart contract. Dit is momenteel niet gereglementeerd.

cryptocurrency: digitale munt die als alternatief betaalmiddel wordt voorgesteld.

Blockchain:een systeem voor het opslaan van data in een keten van datablokken, waarbij blokken niet gewijzigd kunnen worden.

Als IT-advocate maak ik graag zelf m’n handen wat vuiler en dook de wereld in van smartcontracts, blockchain en de metaverse, continu bijleren is voor iedereen de boodschap, dus nu ook weer. Er circuleert enorm veel geld in deze materie en zoveel mensen hebben vragen, dat ik er graag in duik

Hoe doe je dat dan Jents?

Door heel veel filmpjes te bekijken, github te overlopen, te praten met IT’ers, wat crypto te kopen, een NFT te kopen. Smartcontracts te analyseren. Verder stackoverflow te gebruiken en zelf hier en daar wat code uit te proberen.

How deep does the rabbithole goes?

Je sluit je met een bang hartje aan bij Discord communities, je ziet hypes passeren, je vraagt je af waar te beginnen.

Zo leerde ik dames uit New York kennen van een NFT – community die oorspronkelijk opgericht was ‘voor en door vrouwen’. Bleken de oorspronkelijke oprichters russische mannen te zijn hahahah.

Deze New Yorkse Dames hebben het smart contract overgenomen en de community verdergezet en zij doen dat super. Naar het startersbudget van de opgestarte community mochten ze wel fluiten. (overdracht van digitale assets worden dus echt een ding in de toekomst). Dit verhaal kende een goed eind, maar er zijn heel wat trieste verhalen over gehypte NFT-projecten die geld ophalen en uiteindelijk zijn gestrand. Sentiment en reputatie spelen een grote rol.

Volgende zaken geef ik graag al mee:

– let op voor crypto, zo kan je makkelijk een memecoin maken (zonder veel voorkennis van programmeren te hebben) een grappig verhaal hierover is de fluffycoin.
– Als jonge creatieve artiest zou ik NFT’s maken. Je kan meer ‘royalties’ verdienen via deze platformen en decentraler werken door de steun van je volgers. Let echter op! De ‘royalties’ zijn vaak verbonden aan het platform waarop je verkoopt.
– Er zijn heel wat termen die je bij blockchain het best leert kennen; proof of work en proof of stake, wat zijn validators, DAO …
– een hardware wallet is belangrijk voor de veiligheid

Wat met het wetgevend kader?

De opvolging van de wetgeving omtrent digitale munten blijft belangrijk. Hoe zit het met het fiscale aspect van crypto, anti-witwaswetgeving, kan er beslag worden gelegd? Ook het veiligheids- en privacyaspect spelen een grote rol. Zo blijft privacy de achillespees van de bitcoin en heb je nu het ontstaan van zogenaamde privacycoins. Daarnaast heeft Europa een digital currencystrategie ( Digital Finance Package) die in volle ontwikkeling is en zijn er ook een heleboel kaderwetgeving waaraan grote platformen moeten voldoen.

Deze technologie wordt gebruikt voor het bouwen van nieuwe apps en zo ontstaan er een reeks aan decentrale ondernemingen die moeilijk belast en beboet worden.

Daarnaast ontstaat een ware strijd tussen platformen. Is decentraal echt decentraal? Hoever gaat dat dan…

Zijn platformen gebouwd op de blockchain de toekomst?

Je zit met een technologie waar je transacties kan opnemen in deze blockchaintechnologie, deze transacties kunnen verbonden worden aan een bepaalde community met een bepaalde currency. Als je bijvoorbeeld in ‘decentraland’ een stukje grond aankoopt zal dit gebeuren via de currency ‘Mana’. Je kan het vergelijken met bonnetjes kopen op een digitaal festival. Je geeft meer geld uit, betaalt commissie, netwerkfees, … en mensen hopen dat het bonnetje meer waard zal worden of genieten van de ervaring of community die hen in tussentijd wordt geschonken ( is het feest gedaan, dan is je bonnetje niets meer waard).

Op 30 maart geef ik een webinar van 10u30 -12 uur over deze technologie, hoe je deze snel kan snappen (met praktische demo’s), de huidige stand van zaken rond deze wetgeving, met leuke cases over copyright (Dune) , gestolen bored apes en verantwoordelijkheid van de platformen.